Ryszard Kapuściński

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

* * *

Odszedłem już tak daleko od siebie
że już nie umiem nic powiedzieć
na swój temat
ani co czuję
kiedy moknę w deszczu
ani kiedy zamieniam się
w źdźbło suchej trawy
wypalonej słońcem
nie umiem odnaleźć
samego siebie
opisać tej postaci
nazwać jej
zapewnić
że istnieje
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

* * *

Jestem pełen wahań
szukam słów
obraz, który zobaczę w wyobraźni
nie chce nabrać
wyrazistych kształtów
jest
odległy
zamglony
i choć natężam wzrok
nie zbliża się
nie ożywa
a nawet
kiedy wpatruję się w niego
zbyt długo
odsuwa się
i znika na zawsze

2006



Zamiast modlitwy

Wznoszę cię na wyżyny
wznoszę ponad obłoki
wznoszę do gwiazd

Jesteś tak blisko słońca
że jego promienie
oślepiają mnie
i przestaję cię widzieć

Zamykam oczy
ogarnia mnie ciemność
ogarnia samotność i lęk

Dlaczego uniosłem cię tak wysoko
że już nie mogę cię dostrzec?

2006



* * *

Na koniec
wszyscy
spotkamy się
nie wymieniając słowa
nie wymieniając spojrzeń
ani gestu
choć odtąd
już na zawsze
będziemy razem

2006
Ostatnio zmieniony ndz 18 wrz, 2022 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.