Alicia Elsbeth Stallings

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AS
Posty: 978
Rejestracja: pt 26 lut, 2010
Lokalizacja: Kraków

Post autor: AS »

Patrząc wstecz, to coś, co zawsze miałam:
W dzieciństwie była to winda ze szklaną podłogą
Przykucałam na dnie zaciskając oczy,
Jak na schodach, po których bałam się się schodzić,
Chociaż zawsze ktoś mówił, że wszystko w porządku -
Tylko nie patrz w dół albo zobacz, nie jest tak źle
(Nic nie unosi się pod stopami). Później
było nurkowanie na basenie, domek na drzewie,
Diabelskie młyny, balkony, klify, widok z dachu,
Najmniejsza myśl o samolotach. Możesz zadzwonić
To lęk wysokości, zgroza głębin;
Ale to nie jest niezgłębiony upadek
Przyprawiający o zawrót głowy i skurcz żołądka,
Chodzi o to że półka sama wymyśla skok.


Fear Of Happiness

Looking back, it's something I've always had:
As a kid, it was a glass-floored elevator
I crouched at the bottom of, my eyes squinched tight,
Or staircase whose gaps I was afraid I'd slip through,
Though someone always said I'd be all right—
Just don't look down or See, it's not so bad
(The nothing rising underfoot). Then later
The high-dive at the pool, the tree-house perch,
Ferris wheels, balconies, cliffs, a penthouse view,
The merest thought of airplanes. You can call
It a fear of heights, a horror of the deep;
But it isn't the unfathomable fall
That makes me giddy, makes my stomach lurch,
It's that the ledge itself invents the leap.

przekład: AS