tam, gdzie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Colett
Posty: 3717
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Gdzieś w Małopolsce

Post autor: Colett »

gdzie czerwień głogu, zieleń świerku
i śniegu biel splatają czar,
tam mało dłoni, słychać świętuj
i świerszcz, co za kominem gra

gdzie w oku błysk, choć łzy wciąż płyną
i czysty obrus w każdy czas,
tam smutku cień gdzieś pod drabiną
i ogień znowu, choć już gasł,

gdzie siano w butach i w paśniku
i słoje, z których pachniał miód,
tam znane ciepło, zwykłe przytul
nim zwabi cię kolejna z dróg

gdzie ma znaczenie krzyż nad progiem
i niech się stanie w ciszy brzmi,
tam odnajdujesz słowa proste
i pamiętane sprzed lat sny

gdzie czerwień głogu, zieleń świerku
i śniegu biel splatają czar,
z opłatkiem czekam, częściej wstępuj
zostaw za sobą dawny żal
Zaskocz mnie, zaintryguj, zainspiruj
a wtedy - kto wie - może powiem Ci kim jestem...