Na szlaku

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Na szlaku

Na pewno dzisiaj dojdziemy do źródła.
To krótki spacer. Tam, kropla za kroplą,
W mchy nasiąkniemy, w rozłożysty widłak,
Śledząc jak stare cembrowania mokną.

Bo może wszystko jest tylko przypadkiem,
Że my, że źródło w tym miejscu i czasie;
Igliwie ściele w krąg taneczny parkiet
I bezczas kory, jodły, ciszy zasięg.

A każde źródło ma moc oczyszczenia
Z fałszywych kopii, urojonych świateł;
Wszystko opływa po starych kamieniach.
Czeremcha pachnie – nadzieją i latem.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/