Bal

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Bal


Cóż, że miałem cię szukać w kwitnących mimozach,
Gdy w salach się już pierwszy kontrabas rozbrykał;
Przybywaj roztańczona moja panno hoża,
To dla ciebie ten bal dziś, dla ciebie muzyka.

Dźwięk pulsuje, opada, tuż obok lub dalej,
Zanikając w kotarach wśród beżów, cynobrów,
Oprzyj dłoń na ramieniu, zanurz w rytmu fale,
Krok do przodu, do tyłu, na prawo i powrót.

Gońmy własną wzajemność w tej tanecznej zmowie,
Gdzie tonacja z tonacją bawi się i spiera,
Adagio nie uniesie bolesnych wyżłobień,
Wpływając w miękkość frazy Bolera – Ravela.

Białym tangiem nas jeszcze ukołysze przedświt,
Terpsychora usypia. Kwiat mimozy przekwitł.


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/