Podszepty

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Podszepty

Czuję sobą przemożne zmęczenie,
Wielką niechęć do bycia sam na sam;
Wszystko tylko spraw dawnych jest cieniem,
Źle mi w biegu i źle na popasach.

Czasem jeszcze śnię złudne mniemania:
Że coś mogę, że chcę, że potrafię,
Lecz mizerny jest efekt tych starań
Tylko gruda, zmarzlina i kamień.

Brak jest nieba nad tymi chmurami,
Które całkiem zasnuły mój pokój,
Zszarzał zdobny na meblach aksamit,
Nic nie nęci, nie cieszy nic wzroku.

Coś mi szepcze: już dość lat kalekich;
Lepiej usnąć. I spać poprzez wieki.


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/