Tak i nie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Tak i nie

Ktoś czytał tomik wierszy i pytał: To twoje?
Wieloznaczna wątpliwość – cieszyć się, czy płakać?
Zawsze wszelkich sugestii słucham z niepokojem,
Choćby kłuły jak nocleg na zeschłych iglakach.

Moje, bom nieudolnie, jak kostkę Rubika,
Obracał w nowe brzmienia - nieprzebrzmiałe treści,
Ozdobną powierzchowność do wewnątrz przenikał,
Szukając, co swojego mogę w nich pomieścić.

Nie moje w stu procentach, bo gotowe słowa
Znalazłem wśród potocznych, rozpoznanych znaczeń.
Część użyłem, albowiem sens ich potrzebował,
Choć wiem. Ktoś zaraz powie, że można inaczej.


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/