Czerń jest w nas

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Czerń jest w nas


Bo czasem bać się trzeba nie innych, lecz siebie:
Tego co tkwi w uśpieniu czekając okazji,
Gdy się kiedyś do wnętrza własnego dogrzebiesz,
Pozwalając demonom by się odnalazły.

Cóż tak wiemy naprawdę o własnym tchórzostwie,
O granicach podłości, fałszu, egoizmu,
O wszelkich okrucieństwach bez zmrużenia powiek
Ubieranych w formułę koniecznych cynizmów?

Odsuwamy z niewiarą i niedowierzaniem,
Że tkwi w nas jakaś mroczność której ram nie znamy,
Przyczajona, gotowa rozpocząć swój taniec,
Gdy tylko jakiś impuls na chwilę nas zmami.

Historia o tym mówi, nie zostawia złudzeń,
Są uwarunkowania, o których nic nie wiesz,
Nie wystarczy dociekać mentalności cudzej,
Lecz czasem bać się bardziej - nie innych, lecz siebie.



.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/