(Nie)nadaremność

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

(Nie)nadaremność

...A chociaż ze mnie wyszło - należy nie do mnie,
Lecz do wszystkich chmur, słońca przerażonych marą...

/B.Leśmian - Leżę na wznak na łące/



Nie zdzieraj masek, niechaj kryją
Obłęd i rozpacz, zniechęcenie.
W miejscach znajomych straszy wyłom
I gość kolejnym tylko cieniem.

Dla kogoś bezsens bywa głębią,
Mozaiką własnych przeinaczeń,
Pod maską kryje się niejedno -
Lecz maska też czasami płacze.

Ból nie trwa wiecznie, śmiech zamiera,
Obojętnieje upływ czasu,
Złudzenia goszczą w bestselerach,
A cisza w fałdach altembasów.

Lecz jeśli możesz, wynieś ciepło
W zmarzlinę świata, w ludzki obłęd,
Ogrzej naturę półoślepłą.
Coś jest pod maską. Zerwij skoble.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/