Co się zaczęło - skończyć musi

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Co się zaczęło – skończyć musi


Gdybym umierał zadłużony
Czy też z majątkiem do podziału,
Wierzyciel mógłby być strapionym
I pragnął dobrać się do "chałup".

Progenitura by zjechała,
Walczyć o „swoje”, w tych „igrzyskach”,
inni zaś każdy brali chałat,
(bo może da się coś odzyskać).

Tak czy inaczej, ważne przecież,
Że ten i ów już zauważył:
Nie ma Kiczora na tym świecie
(w innych przestrzeniach strawę warzy).

Lecz długów nie mam, ni majątków,
Jeden czy drugi tomik wierszy
I może w jakimś zawiniątku
Pożółkłe listy, z czasów lepszych.

Tak więc, nie warto się przejmować:
Odszedł to odszedł – nie jedyny,
Na niebie świeci supernowa
Jakiż pożytek – z pisaniny.

A ja w zaświatach (no bo gdzieżby?)
Do brzozy wtulę się – płaczącej
I nadal będę (ręka świerzbi)
W strofach swój koniec wiązał z końcem.
.
.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/