Afanasij Fet - Już jesień i ciągnie chłodem...

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Już jesień i ciągnie chłodem...

Już jesień i ciągnie chłodem.
Włóż szlafrok, owiń się szalem
i popatrz: zza śpiących sosen
coś na kształt łuny powstaje.

Świetlistość polarnej nocy
pamiętam, gdy jesteś ze mną,
jaśnieją, jak fosfor, oczy,
lecz teraz mnie już nie grzeją.
1854 r

Какая холодная осень...

Какая холодная осень!
Надень свою шаль и капот;
Смотри: из-за дремлющих сосен
Как будто пожар восстает.

Сияние северной ночи
Я помню всегда близ тебя,
И светят фосфорные очи,
Да только не греют меня.

1854 г
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Liliana pisze:Świetlistość polarnej nocy
To dopiero musi być widok!

Nostalgicznie, ale taka właśnie jest jesień...
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Vesper pisze: Nostalgicznie, ale taka właśnie jest jesień...
Jesień skłania do przemyśleń. Zdajemy sobie sprawę z tego, że coś się kończy, przemija, ale równocześnie mamy nadzieję, że zacznie się coś nowego. Jednak w obecnej teraźniejszości wzbudzanie nadziei nie jest łatwe. :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,