Vasko Popa - Głęboko w nas (2)

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ćma
Posty: 694
Rejestracja: sob 12 sty, 2013
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: ćma »

Daleko u nama (2)

Evo to je to nepozvano
Strano prisustvo svoga
Jeza je na pučini čaja u šolji
Rđa što se hvata
Na rubovima našeg smeha
Zmija sklupčana u dnu ogledala
Da li ću moći da te sklonim
Iz tvoga lica u moje
Evo ga treća je senka
U našoj izmišljenoj šetnji
Neočekivani ponor
Između naših reči
Kopita što tutnje
Pod svodovima naših nepca
Da li ću moći
Na ovom nepočin-polju
Da ti podignem šator od svojih dlanova


Far Within Us (2)

Look here's that uninvited
Alien presence look it's here

A shudder on the ocean of tea in the cup
Rust taking hold
On the edges of our laughter
A snake coiled in the depths of the mirror

Will I be able to hide you
From your face in mine

Look it's the third shadow
On our imagined walk
Unexpected abyss
Between our words
Hoofs clattering
Below the vaults of our palates

Will I be able
On this unrest-field
To raise you a tent of my hands


Głęboko w nas (2)

Oto jest ten nieproszony
Nasz własny obcy

Chłód w filiżance herbaty
Rdza wkrada się
W uśmiech
Wąż zwija w głębi lustra

Czy potrafię ukryć ciebie
Przed twoją twarzą w mojej

Oto trzeci cień
Na naszej wymyślonej ścieżce
Nagła przepaść
Między słowami
Kopyta dudnią łukiem
Po podniebieniach

Czy potrafię
Na tym przeklętym polu
Zbudować ci schron
ze swych dłoni


* Vasko Popa (1922-1991) pisał w języku serbskim. Powyższy przekład sporządziłam na podstawie wersji angielskiej autorstwa Anne Pennington, posiłkując się również, w miarę możliwości, tekstem oryginalnym. Wszelkie zmiany są spowodowane względami rytmicznymi bądź dążeniem do spójności i płynności tekstu polskiego.
hawi
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

ćma pisze:
Na naszej wymyślonej ścieżce
Nagła przepaść
Między słowami
Kopyta dudnią łukiem
Po podniebieniach


Nie znam ani serbskiego, ani angielskiego.
Twoj wiersz podoba mi się, szczególnie ten fragment, wyjątkowe porównanie, ciekawe skojarzenie.
:rozyczka:
Basia - biedronka
Awatar użytkownika
ćma
Posty: 694
Rejestracja: sob 12 sty, 2013
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: ćma »

Basiu, dziękuję za odwiedziny. Cieszę się, że znalazłaś tu coś dla siebie. Pozdrawiam serdecznie :rozyczka:
hawi