Innocenty Annienski - Canzone

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Innocenty Annienski (1855 - 1909)

Canzone*

Gdyby było jak w słowach legendy,
To na oknie postawię rząd świec,
Proszę, przyjdź… Nie będziemy się dzielić,
Całe szczęście dziś oddać ci chcę.

Wiem, że przyjdziesz na prośby głos tęskny,
Boś tak dobra i czuła jak nikt,
Bo mi ciebie już dawno przyrzekły
Bzy i księżyc, co pośród gwiazd lśni.

Lecz… zdarzają się takie momenty,
kiedy serce nie czuje już nic…
Jestem smutny, milczący i zgięty...
Sam ze sobą chcę zostać, ty...idź!

* pieśń (wł.)


Canzone*

Если б вдруг ожила небылица,
На окно я поставлю свечу,
Приходи… Мы не будем делиться,
Все отдать тебе счастье хочу!

Ты придешь и на голос печали,
Потому что светла и нежна,
Потому что тебя обещали
Мне когда-то сирень и луна.

Но… бывают такие минуты,
Когда страшно и пусто в груди…
Я тяжел - и, немой и согнутый…
Я хочу быть один… уходи!

* песня (ит.)


Ostatnio zmieniony czw 04 mar, 2021 przez Liliana, łącznie zmieniany 3 razy.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Piękna pieśń. Tak się zdarza, że czasem nie czujemy już nic...
Zamyśliłam się, zasłuchałam...
Jakże to wszystko bliskie.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Vesper pisze: czw 04 mar, 2021 Jakże to wszystko bliskie.
Prawda? A powstało tak dawno. Pewne rzeczy/zjawiska nie ulegają przedawnieniu.
Pozdrawiam Cię serdecznie :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,