Sofia Parnok -***[Daj rękę…]

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

***
Daj rękę i idźmy, gdzie grzeszny nasz raj,
niwecząc gruntownie niebiańskie specplany!
To dla nas śród zimy powrócił znów maj,
I w zieleń ubrały się wszystkie polany.

Gdzie kwiat na jabłoni białością się skrzył,
cieniste gałęzie wytchnienie dawały,
gdzie barwne motylki się w locie kochały,
a ziemia pachniała tak słodko, jak ty.

Jesteśmy rok starsze, lecz cóż znaczy to,
że wino stareńkie jest starsze o rok?
Dojrzałość smakuje najmocniej, tak bywa…
Miłości ty moja! Witaj, Ewo siwa!

***
Дай руку, и пойдем в наш грешный рай!..
Наперекор небесным промфинпланам,
Для нас среди зимы вернулся май
И зацвела зеленая поляна,

Где яблоня над нами вся в цвету
Душистые клонила опахала,
И где земля, как ты, благоухала,
И бабочки любились налету...

Мы на год старше, но не все ль равно,—
Старее на год старое вино,
Еще вкусней познаний зрелых яства...
Любовь моя! Седая Ева! Здравствуй!


Sofia Parnok /1885 – 1933/ – rosyjska poetka i tłumaczka
Ostatnio zmieniony śr 24 mar, 2021 przez Liliana, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Siwieńkie my obie też :mrgreen:
Ładny wiersz i tłumazenie, Liliano :rozyczka:
Basia - biedronka
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Niestety, Basiu, czas mija nieubłagalnie. :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,