Różyczka wśród wrzosów

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Na podstawie wiersza Johanna Wolfganga von Goethe „Heidenröslein “, do którego muzykę skomponował po latach Franz Schubert

Chłopiec ujrzał różę hen,
Pąs na wrzosowisku,
Cudną jak wstający dzień,
Co sił w piersi do niej biegł.
Szczęście w nim rozbłysło.
Róża, róża, róża róż,
Pąs na wrzosowisku.

Zerwę ciebie, chłopiec rzekł,
Pąsie wrzosowiska.
Ona: Ja ukłuję cię,
Byś pamiętał wiecznie mnie.
Nie dla bólu kwitłam
.
Różo, różo, różo róż,
Pąsie wrzosowiska.

Krewki chłopiec zerwał ją,
Pąs na wrzosowisku;
Broniąc się ukłuła go,
Nie pomogło ach i och,
Niech cierpi za wszystko.
Róża, róża, róża róż,
Pąs na wrzosowisku.

Heidenröslein
Johann Wolfgang von Goethe

Sah ein Knab’ ein Röslein stehn,
Röslein auf der Heiden,
War so jung und morgenschön,
Lief er schnell, es nah zu sehn
Sah’s mit vielen Freuden.
Röslein, Röslein, Röslein rot,
Röslein auf der Heiden.

Knabe sprach: Ich breche dich,
Röslein auf der Heiden!
Röslein sprach: Ich steche dich,
Dass du ewig denkst an mich,
Und ich will’s nicht leiden.
Röslein, Röslein, Röslein rot,
Röslein auf der Heiden.

Und der wilde Knabe brach
’S Röslein auf der Heiden;
Röslein wehrte sich und stach,
Half ihm doch kein Weh und Ach,
Musst es eben leiden.
Röslein, Röslein, Röslein rot,
Röslein auf der Heiden.




Basia - biedronka
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Piękny przekład, Basiu! Z przyjemnością posłuchałem wersje pieśni, którą podarował nam Schubert. Kiedyś miałem na kasecie nagraną "Różyczkę" w wykonaniu Andrei Jürgens, ale nie znalazłem na YouTube.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Tomku, serdecznie dziękuję Ci za opinię. Cleszy mnie i motywuje :-D :rozyczka:
Pozdrawiam swerdecznie, życzę radosnych Świąt Wielkiej Nocy.
Basia - biedronka
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Goethe pisał ten wiersz do Fryderyki Brion. Kiedy od niej odszedł, mówiła przyszłym konkurentom: "Serce, które kochało Goethego, nie może już kochać kogoś innego".
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Dziękuję, Tomku, za odkrycie ciekawego szczegółu związanego z tym wierszem😊
Basia - biedronka