"stany emocjonalne z palcem na ustach"

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Klara G
Posty: 14
Rejestracja: ndz 21 mar, 2021

Post autor: Klara G »

Autor: Tomasz Kowalczyk Przekład: Klara Golisz

stany emocjonalne z palcem na ustach

za horyzontem zdarzeń niknie wpływ
ciała migdałowatego

okolica o genach zabójcy nie nastraja do zwierzeń
powietrze smakuje tu obojętnością
która rozlewa się na mieszkańców
pozostałych jeszcze przy życiu

tkanka okołokorowa nawraca wprawdzie na oddychanie
ale żarliwość męczenników ginie w czarnej dziurze

zbyt mało cząstek krąży po hadronie
aby zebrać antymaterię w porządny cud

od stworzenia świata niejeden wybuch obwieścił
zwycięstwo praw fizyki nad Księgą Rodzaju

nie ma sensu żądać rewanżu
skoro wszyscy poruszają się
po zaprogramowanych orbitach


emotional states with finger on the lips

beyond the horizon of the events the impact of the almond body
is disappearing

the area with genes of the murderer does not cause a mood for confessions
the air tastes like apathy here
which has impact on the citizens
who are still alive

pericortical tissue keeps them breathing
but the fervour of martyrs perishes in the dark hole

too few segments are circling around the hadron
to gather antimatter in one, decent miracle

since the world creation more than one bang clarioned
the victory of physical rules over the Book of Genesis

there is no point in demanding for revenge
if everyone fares
on programmed orbits
Ostatnio zmieniony czw 03 lut, 2022 przez Klara G, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Bardzo Ci dziękuję, Klaro, za Twój trud. To wiersz sprzed kilku lat. Piszę teraz nieco inaczej, ale coraz bardziej tęsknię za dawną narracją.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.