Wadim Szefner - ***[Bardzo żałuję, że i ty...]

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Bardzo żałuję, że i ty...

Bardzo żałuję, że i ty
kiedyś odejdziesz stąd na wieki –
ze świata, w którym kwitną bzy
i brzegów dotykają rzeki.

Nie będziesz wstawać w brzasku dnia
i kłaść się, gdy już dom śpi cały,
i poprzez szkła okiennych ram
nie będziesz się wpatrywać w gwiazdy.

(Choć kiedy wszystko skryje czerń,
na ziemskie i odległe dale
będą patrzyły gwiazdy te,
które wraz z tobą oglądałem.)


Я сожалею, что и ты...

Я сожалею, что и ты
Когда-нибудь уйдёшь навеки
Из мира, где растут цветы
И в берега стучатся реки.

Вставать не будешь по утрам
И, спать укладываясь поздно,
Через стекло оконных рам
Не будешь вглядываться в звёзды.

(Ведь, как и прежде, в темноте,
В земные вглядываясь дали,
Светиться будут звёзды те,
Что мы вдвоём с тобой видали.)
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Piękny, choć tak smutny wiersz...
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Vesper pisze: ndz 18 lip, 2021 Piękny, choć tak smutny wiersz...
Smutny, ale taka prawda - my odejdziemy, a świat będzie istnieć jak dotąd. Cóż, życie!:rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,