Igor Siewierianin – Oni wszyscy mówią o jednym

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Oni wszyscy mówią o jednym

S. W. Rachmaninowowi

Każdy słowik w klasztornym sadzie,
Jak i wszystkie słowiki na ziemi,
Śpiewa – jedna jest tylko radość,
A radością tą miłość się mieni.

Każdy kwiat na klasztornych łąkach
Z życzliwością właściwą kwiatom
Szepcze – jedna jest tylko nagroda:
Swoje wargi drogim dać wargom.

I jeziora w klasztornym lesie,
Wypełnione błękitem po brzegi,
Szemrzą: bardziej wzrok błękitnieje
Temu tylko, kto kocha do głębi.


Все они говорят об одном

С. В. Рахманинову

Соловьи монастырского сада,
Как и все на земле соловьи,
Говорят, что одна есть отрада
И что эта отрада - в любви...

И цветы монастырского луга
С лаской, свойственной только цветам,
Говорят, что одна есть заслуга:
Прикоснуться к любимым устам...

Монастырского леса озера,
Переполненные голубым,
Говорят: нет лазурнее взора,
Как у тех, кто влюблен и любим...
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Choćbym posiadł dar prorokowania i pojął wszystkie tajemnice, myślą ogarnął całą wiedzę i dysponował pełnią wiary, tak że przenosiłbym góry, a miłości bym nie miał — byłbym niczym. (1 Kor 13,2)
Taki komentarz do tego pięknego tekstu nasunął mi się po przeczytaniu...

Cudnie, Liliano :rozyczka:
Ostatnio zmieniony ndz 18 lip, 2021 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Piękny cytat, Vesper! Bez miłości życie byłoby nijakie.
Dziękuję i pozdrawiam Cię serdecznie. :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,