Afanasij Fet – ***(Płonęła noc...)

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

***(Płonęła noc...)

Płonęła noc. Księżyca lał się blask. Leżały
nam u stóp srebrne skry, bawialni jaśniąc czerń.
Fortepian w rogu stał, i struny w nim tak drżały,
jak nasze serca, gdy śpiewałaś swoją pieśń.

Śpiewałaś aż po brzask, spływając łzami cała,
że tyś miłością jest, nikt inny, tylko ty,
i tak się chciało żyć – gdy w niebo pieśń wzlatała –
i kochać cię, i tulić, i łkać nad losem twym.

Minęło wiele lat. Znaczyła je tęsknota,
i oto nocą znów twój głos w ciemności brzmi,
jak wtedy, niosą się, wśród tkliwych westchnień słowa,
że tyś miłością jest. I życiem. Tylko ty.

Że niczym podły los i serc stęsknionych męki,
że w życiu jeden cel jest ważny, więcej nic –
uwierzyć w cichych słów rozczulające dźwięki,
i kochać cię, i tulić, i łkać nad losem twym.


***(Сияла ночь...)

Сияла ночь. Луной был полон сад. Лежали
Лучи у наших ног в гостиной без огней.
Рояль был весь раскрыт, и струны в нем дрожали,
Как и сердца у нас за песнию твоей.

Ты пела до зари, в слезах изнемогая,
Что ты одна — любовь, что нет любви иной,
И так хотелось жить, чтоб, звука не роняя,
Тебя любить, обнять и плакать над тобой.

И много лет прошло, томительных и скучных,
И вот в тиши ночной твой голос слышу вновь,
И веет, как тогда, во вздохах этих звучных,
Что ты одна — вся жизнь, что ты одна — любовь.

Что нет обид судьбы и сердца жгучей муки,
А жизни нет конца, и цели нет иной,
Как только веровать в рыдающие звуки,
Тебя любить, обнять и плакать над тобой!

2 августа 1877

Muzyka: N. Szyriajew
Śpiew: W. Agafonow

wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Cudowny tekst, Liliano...
Muzyczne wykonanie też chwyta za serce. Piękne :rozyczka:
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Vesper pisze: ndz 18 lip, 2021 Cudowny tekst, Liliano...
Muzyczne wykonanie też chwyta za serce. Piękne :rozyczka:
Bardzo mi miło, Vesper, że Ci się podoba - i tekst, i wykonanie. Zrobiłam jeszcze jeden wiersz Feta, który się śpiewa. Wstawię. Pozdrawiam serdecznie :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1355
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Dawno tu nie zaglądałam. To błąd, który spróbuje naprawić.
Z szacunkiem dla Twoich świetnych przekładów.
:rozyczka:
Liliana1
Posty: 90
Rejestracja: śr 08 wrz, 2021

Post autor: Liliana1 »

Bardzo dziękuję za komentarz, cortesso, i przepraszam, że czynię to tak późno. Od lipca nie mogłam się zalogować, moje liczne próby spełzały na niczym. W końcu zdecydowałam się założyć nowe konto i teraz funkcjonuję jako Liliana1.
Pozdrawiam Cię serdecznie:rozyczka:
To ja, dawniejsza Liliana. :rozyczka: