Fiodor Tiutczew - ***(W niebie topią się obłoki...)

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Liliana1
Posty: 90
Rejestracja: śr 08 wrz, 2021

Post autor: Liliana1 »

***

W niebie topią się obłoki,
Żar promieni je rozpuszcza,
W dole rzeka wody toczy,
Skrząc się niczym tafla lustra...

Słońce grzeje coraz mocniej,
Cień się schował w głąb dąbrowy,
Od pól, gdzie bieleje zboże
Zapach niesie się miodowy.

Cudny dzień! Przeminą wieki –
Wszystko będzie takie samo,
Nadal będą skrzyć się rzeki,
I dojrzewać w polach ziarno.


***
В небе тают облака,
И, лучистая на зное,
В искрах катится река,
Словно зеркало стальное...

Час от часу жар сильней,
Тень ушла к немым дубровам,
И с белеющих полей
Веет запахом медовым.

Чудный день! Пройдут века –
Так же будут, в вечном строе,
Течь и искриться река
И поля дышать на зное.

2 августа 1868
To ja, dawniejsza Liliana. :rozyczka:
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1355
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Jesteś wybitną tłumaczką literatury rosyjskiej, Liliano!
:rozyczka:
Liliana1
Posty: 90
Rejestracja: śr 08 wrz, 2021

Post autor: Liliana1 »

Cortesso, Twoje słowa to dla mnie zaszczyt.
Serdecznie dziękuję. :rozyczka:
To ja, dawniejsza Liliana. :rozyczka:
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Dziś trochę rosyjskiego, a przede wszystkim Twojego świetnego przekładu, Lilu!

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Bardzo dziękuję, Tomku, i przepraszam, że z takim opóźnieniem. :rozyczka: Lila
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Bożena
Posty: 5397
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Bożena »

Z przyjemnością jak zawsze :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Miłość - to wariactwo. Lecz tylko idioci nie wariują.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Bardzo się cieszę, Bożenko. Dziękuję :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,