Marina Cwietajewa - Oto okno znów…

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Oto okno znów…

Oto okno znów,
Gdzie znów nie śpi nikt.
Może lubią tu
Siedzieć, wino pić…

Lub splecionych rąk
Wolą nie rozłączać.
W każdym domu są
Takie właśnie okna.

Zapłonęła ciemność nie od blasku świec,
Lecz od oczu skrzeń!

Rozłąk, spotkań krzyk –
Ty i nocy czerń!
Może świece trzy,
Może setki świec…

Nie pisany mi
Spokój czy snu cisza,
Bo i w domu mym
Tak się dzieje dzisiaj.

Za dom, który nie śpi pomódl się i ty,
I za światło w nim.

Bот опять окно…

Bот опять окно,
Где опять не спят.
Может - пьют вино,
Может - так сидят.

Или просто - рук
Не разнимут двое.
В каждом доме, друг,
Есть окно такое.

Не от свеч, от ламп темнота зажглась:
От бессонных глаз!

Крик разлук и встреч –
Ты, окно в ночи!
Может - сотни свеч,
Может - три свечи...

Нет и нет уму
Моему покоя.
И в моем дому
Завелось такое.

Помолись, дружок, за бессонный дом,
За окно с огнем!

1916 г

Śpiewa Jelena Kamburowa:
Ostatnio zmieniony pt 22 lip, 2022 przez Liliana, łącznie zmieniany 2 razy.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Poranek z Twoimi przekładami to wielka przyjemność!

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Tomasz Kowalczyk pisze: pt 22 lip, 2022 Poranek z Twoimi przekładami to wielka przyjemność!
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo, Tomku. Dla mnie przyjemnością jest Twoja obecność i pozostawione słowo. :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,