Łesia Ukrainka - Dawna wiosna

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Łesia Ukrainka* - Dawna wiosna

Wesoła była wiosna, szczodra, miła,
Tam, gdzie stąpnęła wzrastał piękny kwiat,
Przez świat leciała szybko, jak na skrzydłach,
A ptaszki podążały za nią w ślad!

Ożyło wszystko, wszystko pojaśniało –
Księżyca złoty krąg wesoło lśnił.
Śpiewało wszystko, śmiało się, dźwięczało,
A ja samotna, chora w jednej z izb.

„Do wszystkich wiosna przyszła – tak myślałam,
Podarki dała wszystkim, lecz nie mnie!
Ta śliczna wiosna o mnie zapomniała,
A może darów nie starczyło jej".

Nie zapomniała! Wnet do mego okna
Zaglądnął wonny jabłoniowy kwiat,
A wraz z nim gałąź - duża i zielona -
Sypnęła płatków bieluteńkich garść.

Przyleciał wiatr i w progach mej chateńki,
Z rozkazu wiosny, wszczął radosny szum,
Przynosząc z sobą wdzięczny trel ptaszęcy,
Co się od gaju wiosennego niósł.

Na zawsze pozostanie w mojej duszy
Podarek, który wiosna dała mi;
Bo taka wiosna już się nie powtórzy,
Jak tamta, nie zakwitnie w oknie mym.

Давня весна

Була весна весела, щедра, мила,
Промінням грала, сипала квітки,
Вона летіла хутко, мов стокрила,
За нею вслід співучії пташки!

Все ожило, усе загомоніло –
Зелений шум, веселая луна!
Співало все, сміялось і бриніло,
А я лежала хвора й самотна!

Я думала: «Весна для всіх настала,
Дарунки всім несе вона, ясна,
Для мене тільки дару не придбала,
Мене забула радісна весна».

Ні, не забула! У вікно до мене
Заглянули від яблуні гілки,
Замиготіло листячко зелене,
Посипались білесенькі квітки.

Пpилинув вітер, і в тісній хатині
Він про весняну волю заспівав,
А з ним прилинули пісні пташині,
І любий гай свій відгук з ним прислав.

Моя душа ніколи не забуде
Того дарунку, що весна дала;
Весни такої не було й не буде,
Як та була, що за вікном цвіла.

1894 r

* Łesia Ukrainka /Łarysa Petriwna Kosacz-Kwitka, 1871 -1913/ - ukraińska poetka, pisarka i krytyczka literacka.

Śpiewa Chór Kozaków Kubańskich

wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,