Strona 1 z 1

jest taka pora gdy

: wt 25 paź, 2011
autor: Bożena
siadam na progu
i dorzuciwszy liści do ognia
zaciągam na płótnie dym
a później idę do sadu
wiatr i historia
rytm skrzypiącej karuzeli
jęk na zawiasach
tak dogorywają kartki
płonącego kalendarza

chciałabym zatrzymać
krzyk dzikich gęsi
wyjmuję zestaw farb i blejtram
teraz szukam pędzla
pewnej ręki

czasem o tej porze
tworzy portrety ludzi
nie używa tęczy
wystarcza szarość
na rozbielonym płótnie

dodam brązy
dźwięk dzwonu uniesie się w przestrzeń
ponad rozum